A harmadik trimeszter kapujában 26-27. hét

Az elmúlt néhány hétben rengeteg változáson mentetek keresztül a babával, miközben egyre inkább érzitek, hogy közel a cél. A 26-27. hét végével elkezdődik a harmadik trimeszter, előtte viszont végigvesszük, mire számíthattok a terhesség második szakaszának zárásakor.

A magzat magassága mostanra eléri a 34 centimétert, a súlya pedig a bűvös 1 kilogrammos határt. Ez azonban még semmi ahhoz képest, hogy a születéséig a baba majdnem kétszer ekkorára nő, a mérleg nyelve pedig 3-4-szer többet mutat majd.

Ahogy arra az előző hetekben kitértünk, a kicsinek folyamatosan erősödnek a körmöcskéi, és a bőre is átvált rózsaszínre, mivel egyre több zsírszövet található alatta. A baba hallása is kifejlődött már, az anyukája szívverése megnyugtatja, ezért teszik majd újszülött korában a mellkasodra.

A picúr egyre aktívabb a pocakodban, ami a külvilág számára is feltűnhet. A csoda folytatódik, amikor a kis örökmozgó kinyitja a szemeit, és a frissen kialakult retinájának köszönhetően megpillantja saját magát. A szervek közül a tüdő is egyre aktívabb, a hörgőcskék például most fejlődnek ki.

Mi történik közben veled? A pocakod egyre terebélyesedik, ami plusz terhet ró a hátadra, úgyhogy ideje odafigyelned a testtartásodra. A trükk egyszerű: húzd ki magad! Bár a terhesség a pihenésről szól, felejtsd el a láblógatást, és inkább polcold fel őket! Hidd el, érezni fogod a különbséget!

Az éjszakáidat is könnyebbé teheted, ha megemeled a felsőtested egy párnával. Ha pedig a konyhába tévednél, figyelj arra, hogy elég vizet, zöldséget és gyümölcsöt fogyassz, mert ezzel elkerülheted a dehidratáltság okozta korai összehúzódásokat, és az emésztésed is jobb lesz.
Nőként bizonyára kíváncsi vagy, miként változik a súlyod a terhesség alatt.

Ne aggódj, kismamaként természetes, hogy szépen gömbölyödsz, a felszedett kilóknak viszont szülés után, illetve az azt követő időszakban gyorsan búcsút intesz majd.

Gratulálunk, sikeresen leküzdötted a második etap eseménydús heteit! Ha szeretnéd, hogy a most kezdődő harmadik trimeszterben se érjenek váratlan meglepetések, olvasd el a témával foglalkozó korábbi cikkünket, amiből azt is megtudhatod, hogy vigyázhatsz már most is gyermekedre!

Leave a Reply: