A kerekedő pocak és aki mögötte van 24-25. hét

Egy ideje már mindenki számára egyértelmű, hogy egy új életet hordasz a szíved alatt. A hetek múlásával csinos kismama vált belőled, és nemsokára testileg-lelkileg is készen állsz a szülésre. Cikkünkben ezúttal a 24-25. hét történéseit vesszük végig, hogy tudd, mire számíthatsz a második trimeszter végéhez közeledve.

Valószínűleg nem mondunk újat azzal, hogy a babád rohamos ütemben növekszik. A 25. hét végére már 30 centinél is magasabb, a súlya pedig 700 gramm. Mostanra körülbelül akkora lehet, mint egy nagyobb padlizsán. Közben a kis vasgyúró megállás nélkül edzi az izmait, fejlődnek a belső szervei, és gyarapodnak a hőháztartásért felelős zsírsejtjei.

Bár a magzat csontjainak még meg kell keményedniük, a gerince már 150 ízületből, 33 porckorongból és 1000 ínszalagból áll. A baba légzése is egyre kifinomultabb, felnyíltak az orrcimpái, így egyedül is képes gyakorolni a levegővételt. Összességében elmondható, hogy a gyermeked lassan készen áll a méhen kívül életre.

Most dől el az is, hogy édesszájú lesz-e kicsi, hiszen az ízlelőbimbók kifejlődése is ezekre a hetekre tehető. A gyermeked beazonosítása viszont már gond nélkül menne, mivel kialakultak az ujjlenyomatai. Az ultrahangon viszont már nem fogod teljes terjedelmében látni a kis trónörököst, mivel méretéből adódóan már nem fér rá a képre.

A babpregnancy-woman-belly-hands-46207a köszöni szépen, jól van, de hogy érzi magát a mama? A legjobb hír, hogy a korábbi rosszullét és a fáradtság megszűnik. Újdonságként hathat, hogy egyre gyakrabban tapasztalsz majd méhösszehúzódásokat, amik a méhed növekedését jelzik. Mindez azért van, hogy a folyamatosan növő gyermekednek elég hely jusson odabent.

Ahogy közeledsz a szüléshez, úgy erősödik benned a fészekrakó ösztön, ideje hát elkezdeni berendezni a babaszobát. Érdemes lesz eljárnod egy szülésfelkészítő tanfolyamra is, ami nagyban megkönnyíti majd a későbbiekben az életed. A készülődés mellett viszont használd ki a nyugodt perceket is, mert nemsokára gyökeresen megváltozik az életed!

Akik már régebb óta követik a blogunkat, sok hasznos információt megtudhattak a terhességgel kapcsolatban. Ha viszont még csak most csatlakoztál az olvasótáborunkhoz, a korábbi cikkeink közül elsőként a biztonságos odafigyelésről szóló írásunkat ajánljuk neked, ahol kitérünk rá, miként vigyázhatsz a gyermeked egészségére a szülés előtt.

Leave a Reply: