A második trimeszter kezdete 14-15. hét

Ahogy túljutunk a terhesség első szakaszán, elillan a bizonytalanság, és a végre elújságolhatjuk a nagy hírt a család többi tagjának. A most induló sorozatunkban hétről hétre végigvesszük a második trimeszter eseményeit a babára és mamára is kitérve. Ezúttal a 14. és 15. héttel foglalkozunk behatóbban.

A második trimeszter hozza el a várva-várt nyugalmat a kismamák életébe. A 14-15. hétre a szerencsésebb anyukáknál elmúlik a reggeli émelygés, és megszűnik a korábbi hangulatingadozás is. Ahogy a tested a medencéd terjeszkedésével és az inak ellazításával elkezd helyet teremteni a magzatnak, hátfájást tapasztalhatsz. Ezen a terhestorna segíthet, ami egyúttal felkészít a szülésre is.

A mozgás és a szabadidős programok mellett azért hagyj időt a pihenésre is, hiszen neked és gyermekednek is szüksége van rá! Fontos a kellő mennyiségű alvás. Lehetőség szerint a bal oldaladra feküdj, mert ez segíti a magzat irányába történő véráramlást. Törekedj a nyugalomra, és ne akarj a többi kismamával versenyezni! A tökéletes anyuka címe mindenkinek kijár, aki kellőképpen odafigyel a gyermekére.

pexels-photo-52641

Az életviteled mellett a tested is folyamatosan változik. Megjelennek a bőrödön a terhességi foltok és a „linea negra”, a köldököt a nemi szervvel összekötő sötét vonal. Ne aggódj, mert mindez a szülés után eltűnik! Bár a hasad még nem igazán nőtt meg, mégis készülj fel arra, hogy a méhed növekedése miatt nagyobb méretű nadrágokra lesz szükséged!

Eközben a gyermeked is rohamosan fejlődik. A 14. hétre kinő a baba szemöldöke, megjelennek a hajszálai, és eltávolodik az álla a mellkasától. Ahogy mozgatja a kezét a magzatvízben, az ujjai végén redőkbe rendeződik a bőr, és kialakul az ujjlenyomata. A kicsi ekkortól képes kontrollálni a mozdulatait.

A baba a 15. héttől felismeri az édesanyja hangját, és ha rendszeresen énekelsz neki, ez a dallam a születése után is megnyugtatja. A magzat ilyenkor már szopja az ujjait, kifejlődik az ízlelése, és rohamosan fejlődik a csontozata is. A 15. hét végére a pici hossza eléri 11-12 centimétert, a súlya pedig az 50 grammot.

Olvass további gondolatokat a baba-mama kapcsolat kialakulásáról Az anyaság kezdete című blogposztban

 

Leave a Reply: