A növekedés hetei 18-19. hét

Lassan féltávnál járunk a terhességben. A babák rohamos fejlődésnek indulnak a pocakban, az anyukák pedig újra erejük teljében érezhetik magukat. De pontosan mire számíthatunk a 18. és 19. héten? A cikk folytatásából mindenre fény derül!

Kezdjük a magzat változásaival. A kicsi a 19. hét végére már legalább 200 grammot nyom, a hosszúsága pedig 23 centiméter is lehet. Egyre keményebbé válik a csontozata, és kifejlődnek a fogcsírái is. Közben a baba egész testét magzatmáz fedi, ami megóvja vékony kis bőrét a felázástól.

Az apróság a napszakok váltakozását is felismeri, az erős fényre pedig összehúzza a szemhéját, és a karjával reflexszerűen eltakarja a szemeit. A kicsi már jókat szundít a mama pocakjában, sőt álmodik is! A baba szíve elkezd izomsejteket termelni, miközben napi 25-30 liter vért továbbít.

A 18-19. hét változásai ezzel azonban még nem érnek véget. A magzat már képes nyelni és rúgni, folyamatosan fejlődnek a belei, a fiúknál elkezd kialakulni a prosztata, a lányoknál pedig a petesejtek. Gondolj csak bele, amikor a gyermekedet várod, már az unokáid is úton vannak!

Most pedig térjünk át az anyukákra. A pocakod terebélyesedésével lehet, nehezebben találod a helyed az ágyban, ezen viszont néhány extra párnával könnyen segíthetsz. A lábadat is érdemes lesz tehermentesítened, de ne aggódj, egy kismama közelében mindig akad majd üres szék!

Nem kell tartanod a terhesség alatti hormonális változásoktól (pl. száraz bőr) sem, ugyanis idővel úgyis minden visszaáll a régi kerékvágásba. Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás, valamint a megfelelő folyadékbevitelt ilyenkor nemcsak a babának, hanem neked is jót tesz.

Végre girl-baby-belly-blue-41271elmúlik a terhesség korábbi heteiben tapasztalt fáradtság, úgyhogy belevághatsz a szülést megkönnyítő terhestornába. Ha bizonytalan lennél a választást illetően, nyugodtan fordulj az orvosodhoz. Közben elkezdheted berendezni a babaszobát is, hogy felkészülj az apróság érkezésére.

Ha kíváncsi vagy, az anyai szeretet és törődés mellett hogyan óvja a modern technika is a gyermekedet, feltétlen olvasd el korábbi cikkünket! Az viszont már most biztos, hogy a terhesség előrehaladásával egyre többet tanulsz majd a felelősségteljes szülővé válásról.

 

Leave a Reply: