Amikor kiderül a baba neme 16-17. hét

Ahogy haladunk előre a terhességben, egyre izgalmasabb dolgok történnek a kismamákkal. A pocakban növekvő babák újra és újra hírt adnak magukról, az anyukák pedig elkezdik tervezgetni az előttük álló boldog éveket. A változásokkal teli második trimeszteren belül ezúttal a 16. és 17. hét eseményeiről olvashattok részletesebben.

A legtöbbször elhangzó kérdés, amit a leendő anyukák hallanak, bizonyára az, hogy fiú vagy lány lesz-e születendő gyermekük. Az orvosnak köszönhetően a 16. hétre végre erre is fény derül. De mi mindent tudunk még a babáról a nemén kívül a terhesség ezen szakaszában?

A magzatnak szépen lassan kialakulnak a csontjai és az ízületei, fejlődő végtagjait pedig egyáltalán nem rest használni. A többgyerekes anyukák ilyenkor már be tudják azonosítani a mozgásokat, idővel azonban mindenki számára egyértelmű lesz, hogy a pici odabent van.

Gondoltad volna, hogy gyermeked már csuklik is? Ez azért van, mert amikor elkezdi szopni az ujját, bele-belekortyol a magzatvízbe. Közben kinőnek a  papírvékony körmei is, a 13-14 centiméter hosszúságú és 140 grammos babádon pedig a 17. hétre megjelenik a hőszabályozást segítő zsírréteg.

maternity-baby-belly-pregnant-pregnancy-160776

Mi történik közben veled? A szíved megnagyobbodik, és egyre több vért pumpál a testedbe, hogy ellássa a magzatot oxigénnel. Képzeld, a terhesség idejére ez már 50%-kal is meghaladhatja a korábbi mennyiséget! Ezzel együtt emelkedhet a vérnyomásod is, amit meglepő módon az orrodon veszel majd észre.

A keringés fokozódása ugyanis orrdugulással jár, de ne aggódj, mert a terhesség után minden visszaáll a régi kerékvágásba! A fokozott zsebkendőhasználat mellett van egy sokkal szembetűnőbb jele is annak, hogy gyereket vársz: az egyre gömbölyödő pocakod. Ideje lesz hát beszerezni néhány kismamaruhát mindkettőtök kényelme érdekében!

Lassan elérsz egy izgalmas utazás feléhez. Ha szeretnél többet megtudni az anyává válás folyamatáról, érdemes lesz elolvasnod a korábbi cikkünket, amiből kiderül, a szüléshez közeledve hogyan tudhatod a lehető legnagyobb biztonságban gyermeked.

 

Leave a Reply: