Biztonságos odafigyelés

Leendő szülőként természetes, hogy már a terhesség ideje alatt szeretnénk minél többet megtudni gyermekünkről. A köztünk lévő köteléket erősítheti, ha nem csak érezzük, de látjuk és halljuk is a fejlődő magzatot. A baba biztonsága érdekében azonban nem árt odafigyelni, milyen módon tesszük ezt.

A technológia fejlődésével számos olyan eszköz vált elérhetővé, amivel otthonunkban is elvégezhetjük a fontosabb vizsgálatokat. Ezekre egy korábbi cikkünkben már részletesen kitértünk. A tendenciák tehát azt mutatják, hogy egyre nagyobb rálátásunk van az egészségünkre, és nem kell minden aprósággal orvoshoz rohannunk.

Amikor azonban a gyermekünkről van szó, nem akarunk kockáztatni. Fokozottan igaz ez a fejlődésben lévő, sebezhető magzatra. Az utóbbi időben egymást követték a piacon az otthoni ultrahangos vizsgálatot kínáló készülékek. Ide tartoznak a fényképeket és DVD-nyi videókat ígérő 3D-s vagy 4D-s „babamozi” szolgáltatások. Bármennyire is csábító napról napra figyelni a magzat fejlődését, gyermekünk érdekében jobb elővigyázatosnak lenni. Egy amerikai jelentés ugyanis már 2014-ben felhívta a figyelmet arra, hogy az orvosi felügyelet nélkül végzett ultrahangos vizsgálatok előre nem látott kockázatokkal járhatnak.

A Food and Drug Administration (élelmiszerek, gyógyszerek és orvosi eszközök forgalmazását szabályzó hatóság) álláspontja a következő: az élőképet adó ultrahangos vizsgálat és az ultrahangos elven működő Doppler magzati szívhangvizsgáló csak szakemberek kezébe való. A speciális tréningen átesett személyzet számára egyértelmű, hogy a baba és mama érdekében mikor szükséges ezeket az eszközöket használni. Ráadásul az ultrahang magzatra gyakorolt hatása még nem teljesen ismert, ezért fontos, hogy a készülékeket a megfelelő tudással rendelkező egészségügyi dolgozók kezeljék. A fenti véleményt osztja egyébként a Nemzetközi Szülészeti-nőgyógyászati Ultrahang Társaság (International Society of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology) és az Orvos-biológiai Ultrahang Világszövetség (World Federation of Ultra-sound in Medicine and Biology) is.

Mit tehet ilyenkor egy anya, aki szeretné a lehető legnagyobb biztonságban tudni gyermekét? Könnyen belátható, hogy ha a szakemberek óvatosságra intenek, nem érdemes felesleges kockázatot vállalni. Létezik azonban egy eljárás, ami ultrahang helyett mikrofonos technológiát használ szívhangvizsgálatra, így az alkalmazás gyakorisága sincs limitálva és szakember felügyeletéhez kötve. Ezen az elven működik a Magzatmenő Program szolgáltatása. Az ultrahangos vizsgálattal szemben itt a méréseket mi magunk is elvégezhetjük, és közben ki sem kell mozdulnunk otthonunkból. A rendszer minden adatot automatikusan továbbít egy orvoscsoportnak, akik probléma esetén egyből riasztanak minket.

Összességében elmondhatjuk, hogy a biztonság mindennél fontosabb. Ez pedig úgy érhető el a legkönnyebben, ha a megfelelő módon használjuk a megfelelő eszközöket. Ahelyett tehát, hogy a túlzott óvatosság miatt átesnénk a ló túlsó oldalára, továbbra is figyeljük gyermekünk egészségét, hogy nyugodtan készülhessünk az anyaságra!

Hogyan működik a Magzatmentő Program?

Leave a Reply: