Egy új élet kezdete

Ahogy elkezd egy új élet növekedni a szívünk alatt, a hétköznapjaink is átalakulnak. De mégis mire kell számítanunk a terhesség első szakaszában? Milyen változásokon megyünk keresztül, és mik az első teendőink ilyenkor? Ezúttal az első trimesztert legfontosabb eseményeit járjuk körbe, kitérve a babára, mamára és a családra is.

A pozitív teszt után első lépésként mihamarabb keressük fel azt az orvost, akihez terhesgondozásra szeretnénk járni, és akinél a későbbiekben szülni fogunk. Ő az, aki az első vizsgálat alkalmával megerősíti a terhesség tényét, és kitűzi a szülés várható időpontját is. A kötelező vizsgálatok érdekében orvosunkat ajánlott havonta felkeresni, a friss leleletekről pedig védőnőnkkel is rendszeresen egyeztessünk.

Lényeges változásokra a terhesség 4. hetétől lehet számítani. Megjelenik a reggeli hányinger és émelygés, a kismamák pedig elkezdenek egyes ételeket kívánni, míg másokat elutasítani. A melleink megnagyobbodnak, érzékenyebbek leszünk a szagokra, fáradékonyabbá válunk, és ingadozik a hangulatunk. Testünk felkészül az anyaságra, így hormonháztartásunk, vérkeringésünk, szívritmusunk és bőrünk is jelentős átalakuláson megy át.

Eközben a gyermekünk is folyamatosan fejlődik, az első trimeszter végére a magzat súlya eléri a 30 grammot, magassága pedig a 10 centimétert. Kialakulnak a fülek, az orr, a szemek, elkezd működni a szív, a vese és a bélrendszer. A magzatmozgások egyre gyakoribbá válnak, de ezeket még a kismama nem érzi. A pocakunk viszont egyre csak nő, így a külvilág számára is egyértelművé válik, hogy hamarosan egy új életet hozunk a világra.

pexels-photo-54547

Ahogy telnek a hetek, fordítsunk egyre több időt magunkra és születendő gyermekünkre, hiszen most kettőnk biztonsága a legfontosabb! Nyugodtan támaszkodjunk rokonainkra és párunkra, a család idősebb nőtagjai pedig bizonyára örömmel segítenek majd mindenben. A lényeg, hogy aggódás helyett a nyugalmat válasszuk, hiszen a terhesség csak elsőre tűnik ijesztőnek.

A biztonságos odafigyelésről itt olvashattok!

 

Leave a Reply: