Egyre aktívabb a baba 22-23. hét

Gondoltad volna, hogy a babád már a második trimeszterben igyekszik hozzászoktatni téged a születése után időszakhoz, és a 22-23. hétre úgy érezed, mintha egy cirkuszi artistát hordanál a pocakodban? Na de lássuk a részleteket!

Nem csoda, hogy egyre gyakrabban veszed észre a magzatmozgásokat, hiszen a 23. hét végére egy 28 centis és fél kilós „apróságot” hordasz a szíved alatt. Ettől függetlenül még bőven van helye mocorogni odabent, amit ki is használ a kis akrobata.

Érdemes odafigyelned rá, hogy nemcsak a baba ad hírt magáról, hanem te is. A kicsi fülében a halláshoz elengedhetetlen csiga ugyanis elérte a végleges méretét, így a magzat hallja, ha énekelsz vagy dúdolsz neki, és azt is, amikor anyu vagy apu beszél hozzá.

A csöppség agya folyamatosan fejlődik, ami a születését követő öt évben tovább folytatódik. A babád már álmodik is, amíg jóízűen szundít, újraéli az ébrenlét alatt történteket. Kalandokban pedig nincs hiány, hisz a gyermeked most tanulja a légzés és a nyelés alapjait.

A magzatvízből történő kortyolás közben beindítja a pici emésztését, és segít hozzászokni a beleknek a későbbi feladatukhoz. A manikűrös viszont még várhat, mert az aprócska körmök felesleges részei a születés után maguktól lepotyognak.

Most pedig térjünk át rád. A benned dolgozó hormonoknak köszönhetően újra beköszönt az érzelmesebb időszak, így ne lepődj meg, ha egy-egy film láttán elsírod magad. A pároddal együtt viszont megnyugodhattok, a szülés után már nem kell attól tartani, hogy szappanoperahősként viselkedsz.

woman-child-doctor-hospital

Ahogy nő a baba, úgy nő a hátadat érő terhelés, amin lapos talpú, kényelmes cipőkkel enyhíthetsz, és az esti lábpolcolás is csodákra képes. Amikor pedig eljön a jól megérdemelt pihenés ideje, elő a párnákkal, támaszd alá a hasad, és fordulj a jobb oldaladra, hogy kíméld a szíved!

Összességében elmondhatjuk, hogy egyre felkészültebbé válsz, és lassan már nem érhetnek meglepetések. Ha szeretnéd, hogy ez a terhesség későbbi szakaszában is így legyen, ismerd meg a baba és mama egészségét felügyelő szívhangmonitorunkat, amiről bővebben itt írtunk!

Leave a Reply: