Felkészülés a pocakon túli életre 30. hét

Üdvözlünk a terhesség 30. hetében! Beköszöntött az önállósodás időszaka, amikor a babád elkezd felkészülni a méhen túli életre: egyre fejlettebbek a szervei és egyre több létfontosságú rutint gyakorol be.

 

A kicsi méretbeli változásai a 30. héten nem igazán szembetűnőek. Annál jelentősebb viszont az agy barázdálódása és a vörösvértesteket termelő csontvelő fejlődése, ami nélkülözhetetlen az önálló élethez.

 

A babád már gyakorolja a szopást, és a tüdeje egy kis segítséggel már képes lenne a légzésre. A testét teljesen beborítja a magzati szőrzet, és a körmöcskéi is folyamatosan nőnek. Vicces belegondolni, hogy ezután jó pár éven keresztül neked kell majd levágni őket.

 

Mozgatja a rekeszizmát, légzést „imitálva”, lenyeli a magzatvizet. Emiatt gyakran produkál hihetetlen csuklássorozatot, amit Te is érzel.

 

Mivel odabent nincs teljesen sötét, a babád különbséget tud tenni a napszakok között, bár Murphy törvénye szerint természetesen akkor lesz ébren, mikor te pihenni szeretnél. De ne aggódj, ha mindez még rendszertelen, ez nem azt jelenti, hogy a születése után rossz alvó lesz. És tudtad-e, hogy nyitott szemeivel már látja a köldökzsinórt és saját aprócska végtagjait is!

 

Te pedig testedet ugyanígy fürkészheted, ahogy a baba rezdüléseit! Például észrevetted, hogy a lábad mintha megnőtt volna… Tényleg?  Valóban lazábbak az ízületeid, ezért előfordulhat, hogy picivel nagyobb lett a lábfejed. Szülés után általában minden visszatér a normális „cipővágásba”. Ha mégsem, egy jó barátnő örülni fog a sok szép cipőnek!!

 

Ebben az időszakban gyakoriak a gyomorégések is, amit könnyebb elkerülni, ha étkezések után 30-45 percet ülve töltesz, és/vagy kisebb adagokat eszel.

 

Ha pedig rendben van a gyomrod, több kedved lesz a mozgáshoz! Ne feledd, hogy egy-egy könnyed sétával kismamaként is megőrizheted a fittséged!

 

Bár jelentkezhetnek vizelet visszatartási zavarok, alvási nehézségek, ezek eltörpülnek amellett az izgatottság és öröm mellett, amit együtt élhettek át a leendő Apukával! Ő is résztvevője tud lenni a befele figyelésednek! Ha együtt „vizsgáljátok” egy nyugodt pillanatotokban babátokat, ez is erősíti a köteléket hármatok között.

 

Nézz körül az oldalunkon, és tudj meg többet a szolgáltatásunkról! Ha ezen már túl vagy, akkor itt tudsz rendelni, vagy add meg az adataidat egyedi ajánlatainkért, időszakos kedvezményeinkért!

Leave a Reply: