Félúton a terhességben 20-21. hét

Hosszú utat tettél meg eddig, de ideje ünnepelned, hiszen már túl vagy a terhesség felén. Gondolj csak bele, ugyanennyi idő elteltével már a kezedben tarthatod a gyermeked! De vajon hogy áll a magzat a fejlődésben most, a 20-21. héten? Olvass tovább, és kiderül!

Az elmúlt pár hónapban a babád hatalmas változáson ment keresztül. Aprócska embrióból 28 centis és 300 grammos magzattá nőtt, és ha szeretnéd, már azt is megtudhatod, hogy fiú lesz-e vagy lány. Közben teljesen kifejlődtek a testrészei és a létfontosságú szervei is.

Az apróság már gyakorolja a légzőmozgást, a sok mocorgásnak köszönhetően pedig egyre erősebbek a lábacskái és a kezei. Vicces belegondolni, hogy a baba számára kész edzőterem a pocakod. A picur ráadásul egyre csinosabb odabent, hiszen a haja is elkezdett kinőni.

Mivel a kicsi hallása kifejlődött már, elkezdheted hozzászoktatni a külvilág zajaihoz. Hatalmas büszkeséggel tölt majd el, amikor a születés után felismeri a hangodat! Mostanában állandósulnak a baba alvási ciklusai, így már azt is tudhatod, reggeli pacsirta vagy éjszakai bagoly lesz-e a gyermeked.

Ha már ennyit beszéltünk a pocakodról, ideje kitérni rád is. Fontos, hogy odafigyelj a helyes testtartásra, mivel görnyedt háttal kevesebb hely jut a tüdődnek, ami légszomjhoz vezethet. Húzd ki hát magad, ahogy az iskolában tanultad: a füled, a vállad és a csípőd egy vonalban legyen!

Ahogy azt már megszoktad, a tested fokozatosan felkészül a szülésre. A helyes testtartáson kívül ilyenkor fontos a megfelelő folyadékbevitel is, amivel megkönnyítheted a néha-néha feldagadó bokád dolgát. A fájó lábak másik ellenszere az esténként 30 percre felpolcolt láb, ami hidd el, csodákra képes!

22

Ne aggódj, a második trimeszter bőven tartogat kellemes meglepetéseket is! Például egyre kívánósabb leszel, a szexuális étvágyad növekedését pedig a párod is díjazni fogja. Felesleges önuralmat gyakorolnod, mert amíg a terhesség normális mederben zajlik, nincs mitől tartanod.

Összességében elmondható, hogy ami jó a mamának, az jó a babának is. Ha már most kíváncsi vagy, mi várható a terhesség utolsó szakaszában, és hogyan tudhatod a gyermeked a legnagyobb biztonságban közvetlenül a születés előtt, olvasd el a harmadik trimeszterről szóló cikkünket is!

Leave a Reply: