Gyakori mérések fontossága

A cardiotocográfiás vizsgálat (CTG) az anyaméhben fejlődő magzat életjeleit hivatott figyelni, hogy veszély esetén a kismamáról és magzatáról időben lehessen gondoskodni. A tele-CTG-ben a „tele-„ szó a távolról végzett felügyeletet takarja. A hagyományos CTG vizsgálat a terhesség 38. hetétől kötelező heti szinten. Sokan azonban nem tudják, hogy a heti szintű mérés nem a baba egészségéhez, hanem a kórházak és rendelők kapacitásához lett igazítva, hiszen a CTG alapvetően tendenciát hivatott mérni. Egy kiugró érték nem feltétlenül jelent problémát a magzatra nézve, míg egy kevésbé kiugró mérési érték is lehet veszélyes, ha az emelkedő tendencia stabil.

A CTG készülék a magzat méhen belüli állapotát figyeli. Egy egészséges magzat is sajnos néhány nap alatt el tud hunyni az anyaméhben, ha nem kap kellő mennyiségű oxigént. A kétheti, illetve heti szintű CTG mérés nem kellő gyakoriságú ahhoz, hogy ezek a veszélyek időben, és ezáltal a magzatot nem veszélyeztetve kiszűrhetőek legyenek.

Az oxigénhiányos állapot a placentáris keringésben történő akadályozottság (meszesedés, lepényleválás stb.) következménye, amitől csökken a magzathoz eljutó oxigén mennyisége. Ilyen módon több mint egy magzat hal meg naponta Magyarországon. A Baby Life Care Magzatmentő Programja viszont még egyetlen magzatot sem vesztett el 1800 általa vigyázott kismama esetén – hála a napi szintű vizsgálatoknak és a szinte azonnali visszajelzéseknek. Ez rendkívüli eredménynek számít, hiszen statisztikailag 7-8 magzat hunyt volna el a szolgáltatásunk nélkül.

Mindemellett a túlzott ultrahangtól sem kell félni, mivel az ultrahanghatást mellőzve passzív szívhangmonitort alkalmaz a tele-CTG készülékünk, szemben a hagyományos CTG-vizsgálattal. A passzív szívhangmonitor lényege, hogy pusztán akusztikusan érzékeli a készülék a magzati szívhangot, így semmilyen jelet nem bocsájt ki a baba irányába.

A Baby Life Care-nek köszönhetően a kismamák napi szinten tudják mérni magzataik szívhangját, a méhösszehúzódást, illetve a baba mozgását. A lelet pár órán belül elérhető, és amennyiben veszélyt észlel az orvosközpont, azonnal riasztja a kismamát telefonon.

Juss hozzá ingyen a szolgáltatáshoz!

Leave a Reply: