Kismamák a célegyenesben

A várandósság hosszú és örömteli időszak a leendő szülők életében. A terhesség utolsó szakaszában, a 29. és 40. hét közé eső harmadik trimeszterben bekövetkeznek a legnagyobb változások, a szüléshez közeledve pedig egyre nagyobb szerepet kap az orvosi felügyelet.

Az utolsó néhány hétben a magzat és az édesanya is hatalmas átalakuláson megy keresztül. A pici folyamatosan növekszik, súlya és magassága egyre inkább közelít az újszülöttéhez (2700-4000 gramm és 48-55 cm). Mivel gyermekünk számára egyre szűkösebb a hely a pocakunkban, egyre kevesebbet mozog, és rúgásai is egyre erőteljesebbek lesznek. A születendő csecsemő ilyenkor már lát, hall, és folyamatosan fejlődnek létfontosságú szervei. A 36. hétre pedig a babák fejjel a szülőcsatorna irányába fordulnak.

A nagy nap előtt pár héttel a magzat elhelyezkedik a medenceüregben, ami az anyukák mindennapjait is megkönnyíti. Lejjebb ereszkedik a has, így könnyebb lesz levegőt venni és enni. Amíg viszont ez megtörténne, a kismamáknak szembe kell nézniük testük folyamatos változásával.

A várandósság alatt csökkenhet a vérnyomás és a nőhet a vizelési inger, mivel a magzat a fő vénát és a húgyhólyagot is nyomja. A boka, a kezek és az arc megduzzadhat, mert a test jelentős mennyiségű vizet tart vissza. A harmadik trimeszterben megnyúlik és szárazabbá válik a bőr, gyakoribbak a méhösszehúzódások, és megkezdődik az előtej kiválasztódása is.

IMG_4439-639

Ahogy közeledünk a szüléshez, egyre többet találkozunk orvosunkkal, védőnőnkkel. Megsűrűsödik a rutinvizsgálatok száma is, mivel folyamatosan ellenőrzik a baba és a mama egészségét. A 29. héttől a havi rendszerességű orvoslátogatást kéthetente esedékes kontroll váltja, a 36. héttől pedig mindez heti rendszerességűvé válhat.

A babák szívhangját monitorozó kötelező jellegű CTG (cardiotocographia) vizsgálatok viszont a rendelő helyett otthonunk kényelméből is elvégezhetőek a Magzatmenő Program automatizált készülékének köszönhetően. A teljesen biztonságos, 20 perces mérésekről korábbi cikkünkben már részletesen írtunk.

 

Leave a Reply: