Mindent a babáért

Egy szülő életének első és legnagyobb kihívása a terhesség. Miközben testünk változik, és gyermekünk fejlődik, anyai ösztöneink is egyre erősödnek. Így nem véletlen, hogy egyből elkezdünk aggódni, ha veszélyeztetett terhesnek nyilvánítanak minket. Pedig kellő odafigyeléssel a legtöbb esetben elkerülhető a baj.

Amint kiderül, hogy várandósak vagyunk, érdemes egyből felkeresni nőgyógyászunkat, és minél hamarabb elvégezni az első vizsgálatokat. Ezekből ugyanis kiderül, hogy számítanunk kell-e kockázatokra, és azok mennyire veszélyeztetik a baba, illetve a mama egészségét.

Az elmúlt években egyre több kismamát nyilvánítottak veszélyeztetett terhesnek. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy rendellenesség kialakulására kellene számítani. Mindössze arról van szó, hogy gyermekünk biztonsága érdekében gyakoribb vizsgálatokra lesz szükségünk, amivel kiszűrhetőek és megelőzhetőek a problémák.

A veszélyeztetett terhesség esélyét számos tényező növelheti. Az anya életkora, súlya, magassága, alkata és munkahelye, a meddőségi kezelés, ikerszülés, magas vérnyomás, cukorbetegség, a magzat rendellenes fekvése és fejlődésének lassabb üteme mind-mind a kiváltó okok között szerepelhet. Ezekben az esetekben kiemelt szerepet kap a terhesgondozás.

A várandós anyukákat gyakran táppénzre küldik, és ágynyugalmat írnak elő számukra. Ahelyett azonban, hogy bebörtönözve éreznénk magunkat, tekintsünk az egészre lehetőségként. Gondoljunk arra, hogy ilyenkor magunkkal és gyermekünkkel is több időt tölthetünk, és a társaságról sem kell lemondunk, hiszen szeretteink bármikor meglátogathatnak minket. Ráadásul a kötelező vizsgálatok egy része is kényelmesen elvégezhető otthonról a Magzatmentő Program tele-CTG készülékének köszönhetően.

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a veszélyeztetett terhesség betegség helyett sokkal inkább óvatosságot jelent, ami a baba és a mama érdekeit szolgálja. A legfontosabb, hogy túlzott aggódás helyett a nyugalmunkra koncentráljunk, amit folyamatos kontrollal és orvosi felügyelettel könnyen elérhetünk.

slider3

Leave a Reply: