Orvos a házban

Az internetre kapcsolódó „okoseszközök” elterjedésével új távlat nyílt meg a gyógyászatban. Az egészségügy demokratizálódott, napjainkban bárki számára elérhetőek azok az adatok, amik átfogó képet festenek pillanatnyi állapotunkról. Ráadásul mindez nemcsak ránk, de gyermekünkre is igaz.

A legtöbb esetben csak a baj megtörténte után fordulunk orvoshoz, aki ilyenkor nem győzi hangsúlyozni a megelőzés fontosságát. A technológia fejlődésének köszönhetően azonban egyre több lehetőségünk van arra, hogy mi magunk végezzük az alapvető rutinvizsgálatokat, és szükség esetén változtassunk életmódunkon.

A „hordható technológia” (angolul „wearable technology”) megnevezést olyan termékekre használják, amiket magunkon viselve folyamatos visszajelzést kapunk életfunkcióinkról és aktivitásunkról. Mérhetjük a pulzusszámunkat, figyelemmel kísérhetjük alvásciklusainkat és számolhatjuk az egy nap alatt megtett lépéseinket. Mindez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy tudatosabb és egészségesebb életet élhessünk.

Eközben egyre nagyobb teret hódítanak azok az eszközök, amelyek gyermekünk biztonságához járulnak hozzá. Vásárolhatunk olyan babamonitort, ami figyeli a levegő minőségét, olyan cumit, ami méri a testhőmérsékletet és olyan tipegőt, ami nyomon követi a csecsemő légzését és mozgását.

Az imént felsorolt példák ráadásul nem kerülnek már csillagászati összegekbe, és egyre inkább a hétköznapjaink részét képezik. Persze ilyenkor jogosan merül fel a kérdés, hogy ha eddig is megvoltunk nélkülük, miért éppen most kellene mindenféle kütyüt a gyermekünkre aggatni. Nem szabad túlzásokba esni, de azért azt se felejtsük el, hogy a biztonság megnyugtató érzése mellett ezek az eszközök sokszor életet menthetnek.

Az idejében diagnosztizált problémák ugyanis lehetővé teszik az azonnali beavatkozást, ami az élet kezdeti, rendkívül törékeny szakaszában kulcsfontosságú. Ez motivált minket is a Magzatmentő Program elindításakor, mivel tudjuk, hogy a baba egészségére már az anyaméhben oda kell figyelni.

A magzat szívverését monitorozó, otthon is gyorsan elvégezhető CTG-vizsgálat előnyeire korábbi cikkünkben már részletesen kitértünk.

Leave a Reply: