Általános

Nem kaptam meg a mérési eredményt. Mi lehet az oka?

A szívhangfigyelő (otthoni CTG) kizárólag elektromos hálózati töltés alatt kommunikál a szerverrel. A mérést követően a készüléket csatlakoztatni kell a konnektorhoz és egészen addig ott kell hagyni, amíg meg nem érkezik rá az sms üzenet a mérés eredményéről.

Milyen rendelési, ügyeleti időben elemzik ki az készülék által mért eredményeket?

A leletező orvosok reggel 8:00-21:00 óráig állnak rendelkezésre. Ez az időtartam is gondosabb felügyeletet jelent, mint a standard terhesgondozás során elvégzett heti egy vizsgálat. Esetünkben minden nap mér a kismama és minden nap hiteles eredményt kap a mérés eredményéről, tehát nagyobb biztonságban tudhatja magzatát már akár a 28. terhességi héttől. A jelenleg hatályos jogszabályok alapján a terhesség 38. hetétől, heti 1 nst-ctg vizsgálat szükséges. Ha a gondozóorvos a 38. héttől végzi a vizsgálatot, akkor is összesen 2 nst-ctg lelet képződik, a mi szolgáltatásunknál ez 2 nap eredménye.

Mikor végezzem a vizsgálatot?

A megfelelő időben történő kiértékelés érdekében a nappali időszakot javasoljuk. A legtöbb információt az a mérés hordozza, amikor a magzat ébren van, és élénk. A magzatnak is van “napirendje”, gyakran van ébren ugyanabban a napszakban. Gyakori, hogy a kismama étkezéséhez igazodik az ébrenlét. Ennek az a lehetséges magyarázata, hogy az étkezést követő magasabb anyai vércukorszint a magzatot is élénkíti. Érdemes ilyen időszakban végezni a mérést.

Természetesen a készülék alkalmas arra, hogy ön bármikor mérést végezzen, csak a kiértékelés lehet relatíve egy kicsit távolibb időpontban.

Miért kell jelezni a magzatmozgásokat?

Amikor fizikai munkát végzünk, mozgunk, akkor változik a szívverésünk száma. A CTG regisztrátumon megjelenő, egyik legfontosabb információ, hogy hogyan változik a magzatmozgások közben a magzati szívösszehúzódások száma. Ezért kell jelezni a kismamának, ha magzatmozgást érez.

Mi az az 50 Napos Magzatmentő Program?

Most először nyílik lehetőség Magyarországon arra, hogy a kismamák részt vegyenek egy olyan 50 napos magzatmentő programban, ahol orvosi távfelügyelet mellett használhatják a Házi Magzatmentő Készüléket! A magyar fejlesztésű, európai uniós szabvánnyal rendelkező, otthoni CTG készülék egy olyan orvostechnikai eszköz, amely lehetővé teszi, hogy a várandósok magzatuk állapotát a világ bármely pontjáról, bármikor otthonukban ellenőrizzék. A készülék passzív érzékelővel működő monitor. Teljesen biztonságos. Nem bocsát ki semmilyen energiát a vizsgálat során, mert a szívhang érzékelő csupán egy mikrofon.

Mi az a CTG készülék?

Egy orvosi műszer, a kardiotokográf (cardiotocograph) rövidítése. A CTG készülék egyszerre regisztrálja a magzat szívfrekvenciáját, az anyai méh aktivitását és a kismama által jelzett magzatmozgásokat, és az idő függvényében papírszalagra rögzíti. A vizsgálat lehetővé teszi a magzati veszélyállapotok korai felismerését.

Mi a teendő, ha nem sikerül megfelelően mérni?

A készülékhez adunk egy ,,Használati utasítást”, amely segíti, hogy megfelelő méréseket tudjon végrehajtani. Azonban, ha továbbra sem sikerül, akkor hívható központi telefonszámunk a 06 21 383 2201 és együtt megoldjuk a problémát.

Ki vállalja a felelősséget a vizsgálati eredmények helyességéért?

A szakmai felelősséget az vállalja, aki az adott vizsgálatot végzi. A CTG vonatkozásában természetesen vállalkozásunk. Amennyiben a kismamát orvoshoz irányítjuk a további vizsgálatokat már a gondozó orvos végzi el, azok eredménye alapján ez az orvos dönti el a szükséges terápiát, beavatkozásokat. A gondozó orvos tevékenységéért, döntéseiért azonban érthető módon nem tudjuk vállalni a felelősséget. Jelenleg nincs másik olyan módszer, amellyel a 28-32. héttől naponta felügyelni lehetne, biológiai kockázattól mentesen, a magzatok állapotát. Ezért hal meg hazánkban minden nap egy magzat a 32. hetet követően a szülésig. A “gondatlanság tényállása” akkor valósul meg, amikor lehetőség ugyan lenne arra, hogy felügyeletet biztosítsunk, de ezt nem tesszük meg. A terhes gondozási protokoll jelenleg a 38. héttől teszi kötelezővé a heti egyszeri húsz perces CTG vizsgálatot. Könnyen belátható, hogy az elvárható legnagyobb gondosságnál tehát lényegesen nagyobb gondosságot jelent az, ha a 28-32. héttől naponta történik vizsgálat. Azaz a szülésig nem 2 db. NST történik, hanem több mint 60.

Ikerterhesség esetében használható a készülék?

Igen. A két magzatnak általában jól elkülöníthető a helyzete, így jól hallható mindkettő szívhanga. Természetesen, a vizsgálat ideje annyiszor 20 perc, ahány magzat van. Javasoljuk, hogy közvetlenül egymást követően végezze el a magzatok vizsgálatát, így jobban nyomon követhető, hogy melyikük van már túl a vizsgálaton.

Hol tudom használni a készüléket?

A készülék bárhol használható, ahol a kismama kényelembe tudja magát helyezni, megfelelően csendes a környezet, feltöltött a készülék és biztosított a mobil lefedettség, mert anélkül a készülék nem használható.

Szerződött mobilszolgáltatónktól származó információnk szerint minden lakóépületben elérhető a szolgáltatás, extrém esetben az ablakhoz közelebbi hálózati aljzathoz kell csatlakoztatni a készüléket. Ez eddig nem volt probléma. Beleértve Szlovákiát, Németországot, Franciaországot, Horvátországot, Marokkót és egyéb országokat is.

Hogyan tudom használni a készüléket?

a, Beüzemelés, felhelyezés: Vegyük elő a készüléket tartalmazó táskákból a 2 darab tépőzáras szalagot, melyet a has köré kell felhelyezni. A szalagok ne legyenek túl feszesen, de lazán se felhelyezve. A készülékhez csatlakoztassuk a mérőfejeket. Ekkor a készülék automatikusan bekapcsol, amennyiben ez nem történik meg, ellenőrizzük, hogy a készülék fel lett-e töltve előzetesen. A bekapcsolt készülék mérés menüpontját indítsuk el, ekkor még nem mér a készülék csak az érzékelő fej aktiválódik és alkalmassá válik arra, hogy megkeressük a baba szívhangját. Ezután a mérőfejeket a rögzítő szalagok alá kell helyezni. Először a szívhangokat érzékelő fejet kell elhelyezni (alsó szalag). Első méréskor jobb vagy bal oldalról indulva 2-3 centiméterekkel mozdítjuk a mérőfejet, majd azt elengedve hallgatózunk. Amikor egyre erősödő szívhangot hallunk, addig mozgatjuk a fejet, míg a leghangosabban nem érzékeljük a szívverést. FONTOS! Az anyai szívhangot is tudjuk érzékelni a készülékkel, ennek megkülönböztetésére a készüléken találunk egy DEMO menüpontot, melyben meghallgathatjuk, milyennek kell lennie a baba szívhangjának. A magzati szívhang átlagosan 140 ütés percenként, míg az anyai 60-90 ütés szokott lenni perceként. Miután megtaláltuk a baba szívhangjának leghangosabb érzékelhető helyét, felhelyezzük a méhtevékenységet érzékelő feje a felső szalagon a has legnagyobbnak tapasztalt domborulatára. A mérőfejek beállítását követően, a kismama elindíthatja a mérést és kényelembe helyezheti magát. Az előkészület mindössze 2 percig tart. FONTOS! A mérés helyszínén kerüljük a nagy zajt (rádió, TV), mert az érzékelő mikrofont zavarja.

b, Mérés: A készülék képernyőjén egyszerű információk segítik a mérést. Az egész nagyon hasonlít egy mobiltelefon használatához. A készüléken egy nagy gomb található, amelyik négy irányban nyomható meg, fel-le, jobbra-balra. A fel-le és jobbra irányokat nyilak jelzik, míg a bal irányban egy kis négyzet és római 2-es látható. MENÜ-k közötti váltásokat a fel-le irányban végezzük, míg a menüpontokba történő belépést a jobbra irányban, a kilépést a balra irányban tehetjük meg. A mérés menüpontnál a jobb irányba történő nyomással aktiváljuk a mérőfejeket. Ilyenkor a készülék kijelzőjén megjelenik egy óra számláló 20 percet mutatva. A jobb irányba történő ismételt gombnyomással elindítjuk a mérést, ekkor a számláló elindul másodpercenként visszaszámolva a 20 percről. 20 perc eltelte után a mérés automatikusan leáll és a készülék képernyőjén a következő jelenik meg: KÉREM CSATLAKOZTASSA A TÖLTŐT Ezután csatlakoztatni kell a töltő kábelt a készülékhez ugyanott ahol a mérőfejeket is csatlakoztattuk és be kell dugni a konnektorba. Az adatvitel 5 perc késleltetés után magától elindul. A sikeres küldést követően az Orvosközpontban történik a leletezés szakorvos által, amelyről értesítést küld a rendszer mind sms-ben, mind a teljes képi leletet megküldve e-mailben. Nem értékelhető mérés esetén „Ismételje meg a mérést!” üzenetet küld a rendszer, ennek oka lehet, hogy a kismama saját szívhangját találta meg és mérte. Amennyiben az üzenetben az jelenik meg, hogy „Gyanús, 12 órán belül ismételje meg a mérést”, azt a leletező orvos kéri biztonsági okokból. Ennek oka lehet pl., hogy a baba méhen belüli aktivitása a mérés időpontjában nem felelt meg a megfelelő éberségi szintnek. Amennyiben valóban gondot érzékel az orvos, akkor telefonon közvetlenül értesíti a kismamát.

c, Lehetséges kérdések a használattal kapcsolatban:,,Készülék hibájára utal, ha a készülék képernyőjén a következő felirat jelenik meg: SIM NOT LOCKED?”- Nem, ezt minden készülék esetében kiírhatja. A készülék teljes mértékben működőképes és használható.,,Baj, ha halkan hallatszik a kisbaba szívhangja?”- Nem, a készülék érzékeny minden hangrezgésre.,,Ha nem szorul rá a méh összehúzódást érzékelő fej a kismama pocijára gondot okozhat a mérésben?” – Nem, elégséges, ha a középső rész fekszik rá az anyuka hasára.

Hányadik terhességi héttől használható a készülék?

A készülék a 28. terhességi héttől már használható, de a 32. héttől mindenképpen ajánlott a használata. Korábbi időszakban sem jelent veszélyt sem a magzatra, sem a kismamára, de ilyenkor még kevés információt hordoz a vizsgálat, mert nehezen hallható még a magzat szívverése.

Hány percet vesz igénybe egy vizsgálat?

A vizsgálat ideje 20 perc. Ez “tiszta vizsgálati időt” jelent, tehát ennyi ideig kell a magzat szívhang-jelének látszania a regisztrátumon ahhoz, hogy teljes értékűnek tekinthessük a vizsgálatot. Ez 20 percen keresztüli, jól hallható magzati szívhangot jelent a mérés végzőjének.

Ha nem sikerül használnom a készüléket, tudnak nekem segíteni?

A készülék mellé kapnak a kismamák egy segédanyagot a készülék beüzemeléséről és használatáról, de ezen kívül telefonos ügyfélszolgálatunk készségesen rendelkezésre áll minden kismamának, akinek szüksége van távoktatásra a készülék használatát illetően. A www.magzatmento.hu honlapon elérhető egy oktató film is a készülék használatáról.

Ha azt észlelik, hogy veszélyben van a babám, hogyan értesítenek erről a megfelelő időben?

A várandóst nem csak a készüléken lévő képernyőn tudjuk és akarjuk elérni. A várandós illetve az általa megadott, meghatalmazott személy (akár többen is) e-mail üzenetet is kap egyidejűleg, amikor az üzenet a kiértékelésről elküldjük a készülékre. Mi több! Hogyha a mérés eredménye ezt indokolja, a várandóst telefonon felhívjuk. Ha őt nem érjük el, akkor az általa megadott személyt (pl. férjét, orvosát) értesítjük telefonon és tájékoztatjuk a további teendőkről.

Biztonságos a TELE-CTG készülék?

Igen, a készülék jelenleg az egyetlen a világon, amelyik mindenfajta biológiai kockázattól mentesen, ultrahang hatás nélkül képes a magzat életműködését követni.

Biztonságban vagyunk úgy is, hogy nem találkoztunk a mérési eredményeket elemző orvossal?

Ez a telemedicina, vagyis a távgyógyászat lényege. Az édesanya a regisztráció során az alap adatain kívül olyan kérdéseket is megválaszol, melyek a ctg regisztrátumok kielemzéséhez szükségesek, mi több a rizikófaktorok esetén (veszélyeztetett terhesség, diabetes, korábbi vetélés, koraszülés stb.) a szerverszámítógép automatikusan előresorolja az ilyen kismamák beérkező regisztrátumait, hogy azok megkülönböztetett figyelmet kapjanak az elemző orvasoknál.

Az otthoni CTG mérések által megállapított pozitív eredmény esetén szükséges a császármetszés?

A pozitív NST-CTG mérések nem indokolják a császármetszést. Amit ilyenkor a szakirodalom előír, az a további, egyéb módszerekkel történő tájékozódás a magzat állapotáról. Jelenleg a várandósok 1.9 %-nál van minimum egy pozitív mérési eredmény. Azaz, a várandósok 1.3 %-nál fordul elő, hogy a császármetszés előtt legalább egy pozitív NST-je volt. Magyarországon jelenleg a császármetszés gyakorisága kb 35 %. Az említett 1.3 % (akiknél valószínűleg otthoni NST nélkül is császármetszéssel végződött volna a szülés) nem jelenthet jelentős gyakoriság növekedést.

A mérést követően beérkező regisztrátumot orvos értékeli ki?

Az eredmények elemzése mindig a hagyományos módon, megtekintéssel történik (ugyanúgy, ahogy a kórházakban is). Az elemzést végző szakorvos, egy kattintással kérhet un. objektív matematikai elemzést, ha a megtekintés nem elegendő számára. Ez automatikusan kiírja az alap pulzus értéket, változásokat és egyéb paramétereket. Ez nem azt jelenti, hogy a számítógép, vagy a szoftver dönt! A szoftver csak megadja a számszerű értékeket, ha az orvos ezt kéri. A kórházban dolgozó orvosok csupán ránézésre döntenek, és nincs lehetőségük arra, hogy a valós értékek alapján döntsenek.

A készülék akkumulátora mennyi idő alatt merül le?

A készülékben levő akkumulátor csupán akkor működik, amikor mérést végzünk vele. Azaz naponta húsz percen keresztül. 23 óra 40 percen keresztül a készülék töltésen van. (Az elektromos hálózathoz csatlakoztatva.) Azaz nem tud lemerülni és a hálózathoz csatlakoztatva kommunikál a szerver számítógéppel. (Küldi a méréseket és fogadja a kiértékelés üzeneteit.) A szívhangfigyelő az elektromos hálózathoz csatlakoztatva óránként egyszer jelentkezik fel a mobilhálózatra és kérdezi le a számára érkező adatokat. Ha nem érkezik rá sms üzenet, akkor automatikusa lekapcsol, így nem is fogyaszt áramot.

A hagyományos kórházi eljáráshoz képest, miben nyújt mást a Magzatmentő Program?

A Házi Magzatmentő készülék a klasszikus CTG modern változata, ami napi rendszerességű orvosi távfelügyeletet biztosít. A tele-CTG lehetővé teszi, hogy 20 perc alatt elkészülő vizsgálati eredmények automatikusan eljussanak egy szakértői orvos csoporthoz, akik az eredményeket kielemezve figyelemmel kísérik a magzat állapotát. Az anyukáknak így nem kell attól tartaniuk, hogy váratlanul érné őket a baj, hiszen a távfelügyelettel megbízott orvosaink a napi rendszerességgel rögzített szívverésekből, magzatmozgásokból és méhtevékenységből tendenciákat képesek megfigyelni, baj esetén pedig azonnal riasztják a kismamát és családját. A tele-carditocográfia 2015-től önálló szakmakóddal rendelkezik Magyarországon, ami azt jelenti, hogy a programunkban végzett vizsgálatok egyenértékűek a rendelőben végzett vizsgálatokkal.

A baba csuklása illetve a magzati arrhytmiák (bigemina, trigemina, absolut arrhythmia) esetén álnegatív/álpozitív eredmény készülhet?

A mi rendszerünkben a szerveren futó matematikai modell fázi-logikai elemzéssel kerüli el ezt a problémát. Ennek csak része a Doppler ultrahang készülékek által használt algoritmus. A mi matematikai modellünk ennél sokkal fejlettebb éppen azért, hogy ezeket a problémákat biztonsággal elkerüljük.